GENDEROLOGY – Izveštaj sa treninga

Admin | 18. jun 2021.

GENDEROLOGY – Izveštaj sa treninga

U okviru Erasmus + programa, početkom juna u Hrvatskoj održan je trening za omladinske radnike, kao sastavni deo projekta „Genderology – Gender Equality for equal Society“. Cilj trening kursa „Genderologija – rodna ravnopravnost za ravnopravno društvo“,  je da se razotkriju rodno povezani mitovi, baveći se pitanjima rodno zasnovanog nasilja i rodne diskriminacije.

Trening je dizajniran da pruži širok spektar kompetencija potrebnih za razumevanje rodne teorije i za odgovarajuće adresiranje rodno zasnovanog nasilja. Polaznici su stekli znanje o raznim temama sa naglaskom na rodnoj teoriji, rodno zasnovanom nasilju, rodnoj diskriminaciji, ljudskim pravima, interkulturalnom učenju, te znanju, veštinama i stavovima  koji proizilaze iz socijalne i gradjanske kompetencije .

Na ovom trening kursu je učestvovalo  27 polaznika, sa članovima trenerskog tima, koji dolaze iz Hrvatske, Kipra, Grčke, Italije, Slovenije, Španije i Srbije. Ovim trening kursom, osnaženi su  omladinski radnici i pruženo im je niz kompetencija potrebnih za samo razumevanje rodne teorije i rešavanje problema rodno zasnovanog nasilja, a sve to kroz metode neformalnog učenja.

Kao polaznici, naučili smo dosta o navedenim temama , ponešto novo o sebi , ali i uočili potrebu da stečeno znanje iskoristimo kako bi dosegli do mladih ljudi kojima preti marginalizacija , te onih koji se suočavaju sa socijalnim i drugim preprekama, radili sa njima na način da budu maksimalno uključeni u zajednicu. 

U okviru ovog projekta, kao polaznici trening kursa,stekli smo potrebna znanja i veštine za rad sa ne-binarnom i LGBTQA+ omladinom , te na taj način nastojimo da im pružimo kako podršku, tako i sigurno okruženje za slobodno izražavanje.

Na platou u samom centru Nove Gadiške, u okviru kampanje i uz podršku svojih divnih mentora i trenera  Nine Jureković iz Udruge Studio B, i Giannis Akritidis-a iz E.O. Sharp Minds, polaznici su imali priliku da izvedu javni performans o ravnopravnosti polova . Performansom i podelom letaka koje smo sami osmislili, kreirali, dizajnirali, cilj nam je bio da podignemo svest u lokalnoj zajednici o aktuelnim problemima ravnopravnosti sa kojima se veliki deo omladine suočava svakodnevno. U sklopu ove kampanje pripremili smo kratak video  i brošuru na jezicima svih država koje su učestvovale u projektu. 

Lično iskustvo kao polaznika ovog trening kursa je i više nego pozitivno. Erasmus + program je jedno veliko životno iskustvo , te ako vam se ukaže prilika nemojte je propustiti. Kako je u pitanju saradnja više država, neophodno je znanje engleskog jezika (nivo komunikacije), i dobra volja. Većini studenata je ovakav vid edukacije nepoznat, stoga postoji doza straha , doza ispitnih rokova i doza ne tako otvorenih umova koji nas odgovaraju od ovakve vrste neformalnog učenja. Ono što mogu da kažem kao diplomirani ekonomista i uskoro diplomirani pravnik je da formalan način učenja treba i mora da ostavi mesto neformalnom načinu. Jedno ne isključuje drugo a neformalan vid učenja je daleko korisniji nego što mu se odaje priznanje u našem trenutnom sistemu obrazovanja. 

Posebno se zahvaljujem Novosadskoj ženskoj inicijativi, OPENS-u, Udruženju Svetlost iz Šapca, i naravno , sve pohvale za organizaciju, atmosferu i stečeno znanje , veliko hvala Udruzi Studio B!

Autorka: Ivona Milkić, učesnica treninga

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri