Položaj i obrazovanje žena u Avganistanu

Admin | 21. septembar 2021.

Položaj i obrazovanje žena u Avganistanu

Predstojeća lista kodeksa nije isečak distopijskog romana, niti fikcijska novela Margaret Atwood, ovo je stvarnost i svakodnevica žena u Avganistanu. 

Studentkinje, kako bi stekle mogućnost pohađanja nastave, moraju biti odevene u abajunikab. Abaja jeste široka i duga crna haljina koja prekriva telo u celosti, dok je nikab odevni predmet namenjen za lice studentkinja koji ostavlja jedino očine otkrivenim.


Do svojih univerziteta žene dolaze u obezbećenom prevozu u kome se nalazi zavesa između vozača I studentkinja. Takođe, zavese su postavljene i na prozore vozila. 


Održavanje nastave mogu sprovodite isključivo profesorke ili muški profesori starije životne dobi kojima su, po navodima iz pravilnika, ‘proverna moralna načela’.


Studentkinje, po završetku svoje nastave, napuštaju učionice pet minuta pre muških studenata, a potom u čekaonici, po pravilu, pričekavaju svoje muške kolege da napuste svoje učionice.
Završavši svoju nastavu, vraćaju se u transportno vozilo prekriveno zavesama.

Izvor fotografije: Anadolija/Mir Ahmad Firooz Mashoof


Protesti žena Avganistana na pravo obrazovanja i rada u svim sektorima, nisu ostali neprimećeni. 


“Država koja ne podržava svoje žene ne može biti dugoročna“ i „Nijedna vlada ne može da opstane bez podrške žena“ jesu neke od poruka hrabrih Avganistanki koje se i dalje bore za osnovna ljudska prava.


Protesti su ugušeni. Po izjavama snažnih Avganistanki, prilikom tog procesa, nad njima su korišćeni suzavci i biber sprejevi. 
Za sada je saopšteno da  žene mogu biti uključene u vladu, dok su ministarski položaji još uvek ženama nedostupni.

Da li mi i dalje verujete da prethodni tekst nije napisao Orvel? Uvedbe novog režima nisu fikcijske novele o kojima čitamo, to je realnost žena Avganistana. To je naša realnost. 


I ne, ovo nije davna istina zaboravljena u prošlosti. Ovo je istina koja se upravo sada događa ženama Avganista. Ovo je istina koja se upravo sada događa i nama. 


Autorka: Isidora Petrović

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri