Seksizam i mizoginija u novinskim naslovima

Admin | 20. septembar 2021.

Seksizam i mizoginija u novinskim naslovima

’Šokantne fotografije mlade pevačice! Ugojila se do neprepoznatljivosti!’
’HOT!! Pogledajte zavodljive obline kojima ova lepotica privlači muške poglede na plaži!’
‘Osušila se!! Poznata glumica u horor izdanju, smršala čak 15 kilograma!’

Portrait young woman with measuring tape covering mouth isolated on white background.

Koliko ste samo puta pročitali naslov slične konotacije sa užasavajućim mizoginim sadržajem?


’Salo kipi posle porođaja!’ Jeste samo još jedan od jezivih naslova koji je pripisan sasvim prirodnom, normalnom i zdravom ženskom telu nakon prirodnog životnog procesa, poput porođaja. 


Postavljanje nerealnih i neprirodnih standara ženskog tela vrši pritisak u istoj meri na poznate ličnosti koje su žrtve takvih naslova koliko i na mlade žene, devojke i devojčice koje su prinuđene da iste te naslove čitaju. Prethodno pomenuti naslovi ostaju negde duboko zapamćenji u njihovoj podsvesti, te se aktiviraju svojevremeno pri pogledu na sliku sopstvenog tela i figure.

Seksualizovanje ženskih tela u svakodnevnim životnim situacijama postala je svakodnevica. Poput odlaska na plažu, nanošenje zaštitnog losiona od sunčevog zračenja i konzumacije sladoleda – tipičnih životnih aktivnosti koje se učestalo seksualizuju. Možemo neretko primetiti kako je lako seksualizovati jedan sasvim običan letnji dan poznate ličnosti i pretvoriti ga u novinski članak.


Gotovo je neizostavno njeno telo unutar kupaćeg kostima koje biva osuđivano u svakom obliku, u svakom položaju ili prilici, usled ’viška/manjka kilograma’.. 
Biti pod ’budnim okom’ javnosti nije toliko raskošno koliko se na prvi pogled čini. Druga strana jesu svi ti naslovi, komentari i fotografije uvredljivog i neukusnog karaktera. 
Presija i potenciranje na ’savršenom izgledu’ utiču na sve. Čak i na te osobe koje su i same okarakterisane ’savršenim izgledom’ od strane društva praćenim ’standardima današnjice’.

Mnoge žene se bave javnim poslom još od svojih ranih tinjedžerskih godina ili čak od detinjstva. Njihovo telo izloženo je ’udaru javnosti’ gotovo čitavog života. Celokuono detinjstvo propraćeno osudom i seksualizacijom kroz vidove eksploatacije. 
Da li ste znali da je poznata glumica Brooke Shields sa svega deset godina završila na naslovnici časopisa ’Sugar and Spice-a’ (Vlasništvo ’Playboy’ magazina) koji je uglavnom sadržavao fotografije mlađih devojaka?

’To su novine, normalno da će to napisati..’ 
Nije opravdanje. Nije opravdanje za širenje mržnje prema ženama, nepoštovanje njihove privatnosti, tela, normalnih životnih procesa i aktivnosti u kojima učestvuju. Nije opravdanje za manjak empatije, solidarnosti i kulture unutar društva. 
’Pa poznata je ličnost, šta je očekivala da napišu..’
Žena je. Stvarna osoba sa osećanjima, životom, porodicom i svojim telom. Time što je poznata u javnosti ne čini njeno telo otvorenom sveskom u kojoj svako ima pravo na ostavljanje poruke kojom će izvršiti etiketiranje. Mizoginija nije ’lično mišljenje’ već otvoreni vid mržnje, netrpeljivosti i prekora prema ženama.
’Pa šta je obukla, kako i da ne napišu te stvari..’
Od ’Šta si se zamotala?Kao baba si.’ do ’Što si toliko otrkila? Provokativna si.’
Kako se obukla aposolutno je svejedno – u svakom slučaju osuda je neizbežna. Kada je mizoginija u pitanju odeća je nevažna jer svakako neće odgovarati ’standardima društva’. 


’Predugačko ili prekratko’ nebitno je – u svakom slučaju seksualizacija žena nije okarakterisana dužinom haljine. Seksualizacija žena ne bira ni mesto, ni vreme, ni godine žene, a samim tim ni odeću. 


Autorka: Isidora Petrović

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri