Žene na Vikipediji

Admin | 10. april 2022.

Žene na Vikipediji

Na Vikipediji, slobodnoj enciklopediji koju svako može da uređuje, samo je 20% od ukupno 1,7 miliona biografija posvećeno ženama. Vidljivost i dostupnost žena na Vikipediji je ograničena, ali je u okviru globalne kampanje WikiGap, otvoreno široko i raznoliko učešće i omogućeno je lokalno prilagođavanje temi zatvaranja rodnog jaza i drugih vrsta diskriminacije na Vikipediji.

2020. godine Vikipedija na srpskom jeziku imala je više od 35.000 članaka o muškarcima, dok je o ženama napisano samo 8.300 članaka. Zahvaljujući Vikimediji Švedske i švedskom Ministarstvu spoljnih poslova, tokom 2022. godine biće organizovano nekoliko projekata u okviru kojih će biti otvoreno uređivanje Vikipedije radi prevazilaženja diskriminacije. WikiGap se organizuje od 2018. godine. Od 2018. do 2021. godine, u okviru WikiGap-a, pokrenuto je i napisano 35.00 članaka na 30 jezičkih verzija uz 160 miliona pregleda. (Fotografija)

Ko uređuje članke na Vikipediji?

Rodna neravnopravnost vlada i na ovom polju. Žene predstavljaju svega 15–20%  urednika na Vikipediji. Kako bi se povećao broj žena koje pišu članke za Vikipediju, ali i kako bi se povećao broj članaka napisanih o ženama, grupa urednika svih polova, Women in Red, pokrenula je inicijativu za smanjenje diskriminacije zastupljenosti žena u člancima na Vikipediji. Osim toga, Women in Red je projekat koji kroz promociju pisanja o ženama, u sam čin pisanja uključuje i sve one koji nisu žene. Osnovan u julu 2015. godine, ovaj projekat nastoji da poveća procenat zastupljenosti žena na već pomenutoj najvećoj slobodnoj enciklopediji.

Ove godine WikiGap Challenge otvoren je od 8. marta do 8. maja. Ova vrsta javnog takmičenja  će doprineti umnožavanju tekstova o ženama na mnogim svetskim jezicima. Takođe, s ciljem da se razbiju i jezičke barijere, pokrenut je i WikiGapFinder, alatka koja pomaže prilikom otkrivanja članaka o ženama koji postoje samo na jednom jeziku, ali ne i na ostalim jezicima. Zasnovano na sistemu KISS, ovo takmičenje omogućava učesnicima da prikupljaju poene za svaki napisani članak o ženama.

Ko može da učestvuje? 

 – Svako!

Pisanjem ili prevođenjem članaka, svako sa otvorenim nalogom može da učestvuje. Poboljšanje članaka i izveštavanje o ženama na Vikipediji je važno kako bi se omogućilo čitaocima i čitateljkama da pronađu sve potrebne i visokokvalitetne informacije o onima koji su pomogli da se izgradi i ojača naš svet, piše na stranici WikiGap Challenge-a.

U okviru kampanje WikiGap, Srbija učestvuje od početka, odnosno od 2018. godine.

Autorka: Nevena Stanojević

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri