Diskriminacija u tinejdžerskom dobu

Admin | 19. jul 2021.

Diskriminacija u tinejdžerskom dobu

Svaka žena je tokom svog života posebno u tinejdžerskom periodu imala priliku da se susretne sa diskriminacijom, gde se nalazila u situaciji da je bila odbijena ili omalovažavana od strane suprotnog pola, jer je žensko.

U mnogim sportovima, igrama, poslu, u javnom pa tako i privatnom životu devojčice i devojke su bivane diskriminisane i izložene kako fizičkom tako i psihičkom nasilju. Ponašanje i ophođenje prema ženama uglavnom je nešto što se nosi iz kuće i jasan je pokazatelj ko ima kakve manire i odnos prema ženi.

Diskriminacija nad ženama u tinejdžerskom periodu

Činjenica je da su devojčice i devojke u ovom periodu dosta osetljive, te da ovakve stvari ostavljaju daleko jači utisak. To je period gde se prolazi kroz milion faza i pronalazi, neke devojke jednostavno više voli trenerku i duks i u tome se lepše osećaju, ali u dosta slučajeva dobiju komentare osude kako to nije odeća za ženu. Ovo ne treba da bude tako, jer odeća nema pol i svako treba da nosi ono u čemu se oseća udobno. Osim oblačenja, tu su i razni poslovi u kojima devojke bivaju odbijene uz argument kako je to grub posao i kako je bolje da rade nešto u kuhinji, što je složićemo se besmisleno, jer postoji veliki broj poslova koji su „muški“ dok ih neke žene bolje obavljaju od njih samih. Da spomenemo igre i sportove u kojima takođe retko devojke imaju priliku da učestvuju. Sigurno smo svi dobro upoznati sa pričom gde grupa dečaka igra fudbal i odbija devojčicu koja želi da im se pridruži uz argument da je žensko i da im samo kvari igru, kao i veliki broj sličnih situacija sa kojima se devojke i devojčice iz dana u dan susreću. 

Nasilje nad ženama u tinejdžerskom periodu

Dešava se, i bilo ono verbalno ili fizičko nasilje je nasilje, u školi ili na internetu.

Ljudima je teško udovoljiti i kritike drugih najviše ruše već poljuljano samopouzdanje mladih devojaka. Vulgarni komentari, nasilje i stavovi suprotnog pola jedni su od najvećih strahova.

Sloboda oblačenja i ponašanja i nije baš zastupljena i svaka devojka koja skupi hrabrost da se pokaže, iznese svoje stavove i bude ono što jeste obično bude meta verbalnog, pa tako i fizičkog nasilja u današnjem društvu.

Većina devojaka baš zbog takvog pritiska okoline nema samopouzdanje i to prerasta u sve veće probleme.

21. vek je, a borba za jednakost i dalje traje, muškarci i dalje zbijaju šale na račun žena i feminizma, i dalje postoje predrasude prema ženama i muškarcima koji pružaju podršku ženama.

Dokle?

Autorka: Staša Bakoš

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri