Koncept feminizma u pesmama

Admin | 18. septembar 2021.

Koncept feminizma u pesmama

Muzika je stil  života. Gde god da smo, u kafiću, tržnom centru ili kod kuće, potrebno nam je nešto što će nas  podići i učiniti jos snažnijim devojkama. Kod nas, tema feminizma je dosta osetljiva tema. I dalje tabu  i sramotna za mlade dame. Feminizam kao tema se provlači u puno pesama, knjiga, citata… Mlade devojke često citiraju  tekstove i tako promovišu poznatu Girl power „kampanju“.

Jako dugo, žene su smatrane slabijim polom, te nisu same pisale svoje pesme. To se okrenulo, pa su sada najpoznatiji autori pesama upravo one-žene. Pesme pišu same, te i koncepte razvijaju one, jer pokazuju devojčicama koliko je lepo biti uspešna zvezda.

Mlada pevačica Halsey, poznata je po borbi za ženska prava. Pop-rock umetnica zalaže se za jednakost medju polovima, te je u par navrata odlučila da „pokaže zube“.

„No, I won’t smile, but I’ll show you my teeth

 And I’ma let you speak if you just let me breathe…“ 

(Halsey-Nightmare)

Po koji muškarac se trudi da u muzici uzdiže žene, dok većina ih smatra seksualnim objektom. Kontroverzni reper, G-eazy u svojim pesmama žene smatra predmetima za jednu noć. Nasuprot njemu, Tupac, reper  90-ih, koji se trudio da ceni žene i njihovo postojanje.

„And I realize momma really paid the price

She nearly gave her life, to raise me right“

 (Tupac-Keep Ya Head Up)

„Whoever I f**k’s automatically trendin’

She wanna F everywhere like it’s Fendi“ 

(G-eazy-At Will)

Omalovažavanje lepšeg pola je sve česće i u srpskoj muzici, jer je to trend na zapadu. Devojke, željne minuta pažnje pojavljuju se u spotovima polu gole. Vredjanje na njihov račun tek tada počinje, te samopouzdanje opada. Većina njih ode pod nož, da bi se uklopile u ideal lepote. U spotovima devojke sa provokativnim stavom su najlepše dame, dok su one koje se bore za sebe, svoju porodicu i ljude u okolini, ispod njihovog nivoa. U Srbiji, zemlji tradicionalnijih shvatanja, pevač na svojim nastupima devojke naziva ku**ama, ali devojke to ne shvataju uvredom, već verno prate nastupe i rad ovog „umetnika“.  

Poštovanje prema ženskom polu dolazi od kuće, tako da nam svaki postupak govori o vaspitanju osobe.    

Autorka: Andrea Tomović

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri