MENTORSKA ŠETNJA I JAVNA DIKSUSIJA

Admin | 30. septembar 2021.

MENTORSKA ŠETNJA I JAVNA DIKSUSIJA

„Žene u kulturi i IT industriji“

02.10. Novi Sad

Program Podeli svoje znanje

NAJAVA

U subotu, 2. oktobra 2021. godine od 11h u Novom Sadu Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Novosadskom ženskom incijativom organizuje Mentorsku šetnju i diskusiju o stanju rodne ravnopravnosti u društvu, u okviru Programa Podeli svoje znanje

Mentorske šetnje se organizuju povodom Međunarodnog dana žena širom sveta svake godine i ilustruju posvećenost žena razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. Šetnje su deo akcije Globalne ženske liderske mreže i organizacije Vajtal Vojses (Vital Voices) i inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Ove godine organizuje se preko 172 Mentorskih šetnji u okviru Vital Voices globalne ženske liderske mreže u 66 zemalja širom sveta.

U Srbiji su prve Mentorske šetnje održane 2008. godine, u Beogradu i Nišu, a potom i u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu, Subotici i Kruševcu. U okviru programa Podeli svoje znanje, Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti.

Novi Sad će ponovo biti domaćin mreži mentorina, mentorki, alumnistkinja i saradnica koje Mentorskom šetnjom stavljaju do znanja javnosti o značaju razvoja ženske solidarnosti i razmeni znanja i informacija u cilju jačanja ženske zajednice. Novi Sad kao Evropska kulturna prestonica u 2022. godine čini pravo mesto za diskusiju na temu položaja žena u sektoru kulture kao „tradicionalno ženskom sektoru“, kao i položaja žena u IT sektoru gde još uvek žene čine manjinu zaposlenih, ali i manjinu na rukovodećim položajima. 

Iako novija istraživanja pokazuju da se žene u kulturi osećaju manje diskriminisano u odnosu na druge oblasti rada, struktura zaposlenosti i primanja ukazuju na manju ekonomsku isplativost celokupnog sektora, te strukturnu neravnopravnost na tržištu rada i nejednaku distribuciju ekonomske moći između muškaraca i žena u društvu. Sa druge strane, u IT industriji još uvek postoje predrasude da su IT zanimanja prvenstveno muška, kao i da potencijal za tehnološki razvoj zajednice nose više inženjeri, nego inženjerke.  O tome kakav je položaj žena u kulturi kao većinski ženskom sektoru, a u kakvom su položaju žene u IT industriji kao većinski muškom sektoru govorićemo u okviru javne diskusije „Žene u kulturi i IT industriji“ od 12.30-14.00h u Kulturnom centru Lab. Pitanja na koja će takođe biti odgovoreno, pored iskustva žena aktivnih u ovim setkorima, odnose se na potencijal za razvoj međusektorske ženske solidarnosti i jačanja ženske zajednice u kulturi i IT industriji. 

Panelistkinje:

– Marija Radosavljević, profesorka, grafička dizanjerka i dizajnerka nakita

– Aleksandra Đurić-Bosnić, kulturološkinja

– Teodora Čerevicki, frontend developerka NovaLite

Moderator:

– Milan Krilović, aktivista i saradnik Novosadske Ženske Inicijative

Mentorsku šetnju i javnu diskusiju realizuje Evropski pokret u Srbiji, u okviru Programa Podeli svoje znanje koji 11. godina zaredom podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji. Ovom prilikom Evropski pokret u Srbiji aktivnosti realizuje u partnerstvu sa Novosadskom ženskom inicijativom 

#podelisvojeznanje

#ženaženi

#mentorstvo

#ženskasolidarnost

#rodnaravnopravnost

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri