Prihvatila je, zavolela sebe i hrabro ide kroz život

Admin | 18. oktobar 2021.

Prihvatila je, zavolela sebe i hrabro ide kroz život

Emilija Novaković je studentkinja, jutjuberka, blogerka I knjiški moljac. Devojka puna entuzijazma, pozitivne energije. Izvor je smeha i dobre zabave, a i ono najvažnije-uzor vršnjacima.

Ko ti je bio inspiracija da započneš svoj blog?

“Sama ideja bloga je krenula 2015. godine, kada sam imala 12 godina i kada sam bila klinka. Nisam znala baš puno stvari. U Zoraninom videu  sam saznala za blogger.com. Zanimalo me je da vidim šta je to, te sam odlučila da otvorim blog. Moj prvi post je blam, ali mi je slatko da vidim rad koji je tada bio napisan od strane male, uplašene devojčice, koja je sada ozbiljna devojka koja zna šta želi.”

Zašto si odlučila da kreneš da snimaš za jutjub i kako si odlučila na koju temu ćeš pričati?

“Moj kanal je započet  proslog leta, u jeku pandemije, jer mi je bilo jako dosadno. Godinama pratim booktube scenu. Nisam se toliko obazirala na našu scenu, dok nisam naletela na naše ljude poput: To the lighthouse, Petra Vučkovića, Dora i knjižica… Nekako mi se učinilo da je to mala skupina ljudi.  Volim fotografiju, kao i snimanje. Celog svog života sam pred kamerom. Knjige su mi jako bliske i ima nas jako malo, pa sam odlučila da se pridružim ekipi.”

Koliko je teško snimati za jutjub i voditi blog u isto vreme?

“Naporno je voditi blog i jutjub kanal u isto vreme. Tokom samog početka mog jutjub kanala se nisam obazirala na blog. Više sam vodila bookstagram. Blog je u to vreme “pao u vodu”, ali sam se vratila ovog avgusta.”

Top 3 knjige  koje  svaki tinejdžer mora da pročita?

“Jedna od meni najdražih jeste  ,,Prednosti jednog marginalca”. Sledeća koju bih preporučila jeste  ,,Krive su zvezde”. Od istog autora bih preporučila knjigu  ,,U potrazi za Aljaskom”. Ovo su moje top 3. Potrebno je da se svako zadrži na svojim interesovanjima i stvarima koje vole i žele da čitaju, kako bi želja za čitanjem ostala prisutna.”

Koja je životna poruka koju si izvukla iz knjige svog omiljenog pisca?

““Treba joj reći kako se dobro obukla, jer je ono što je obukla njen izbor, dok njeno lice nije njen izbor.” Draga mi je ova recenica, jer govori i o muško-ženskim odnosima i o samopouzdanju i o tome kako treba voleti sebe.”

Da li se ikada nosiš sa prozivkama na tvoj racun zbog genetske mutacije?

“U aprilu 2020. sam učestvovala u projektu  ,, Životni heroj”. U svrhu projekta sam snimila video radi približavanja ljudima kako može da izgleda moje oboljenje.  Nažalost sam dobila komentar:,,Treba te ubiti, takvi kao ti ne zaslužuju da žive.” Tada me je to jako povredilo, ali sam kasnije shvatila da nije problem u meni.  Ne mogu da se svidim svakome, a i ne trudim se da se svidim, jer ne bih mogla da se posvetim sebi.”

Da li si ikada dobila poruku gde ti je osoba rekla da si mu/joj pomogla?

“Pozitivni komentari su mi jako ulepšali loše dane.  Jako mi je drago kada vidim komentar poput:,,Pomogla si mi da prihvatim sebe”. Jednom mi je devojka napisala kako joj je teško da prihvati svoju kožu, jer je negde bila  tamnija. Uz mene je uspela to da prihvati. Bude mi puno srce i znam da moram da guram napred, jer ću se loše osećati ako ostanem u mestu.”

Emilija bi želela da poruči mladima da: rade ono što vole i da učine sve što je u njihovoj moći, da prihvate sebe i da rade na sebi.

Autorka: Andrea Tomović

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri