Život žena pod hidžabom – obaveza ili stvar ličnog izbora?

Admin | 29. avgust 2022.

Život žena pod hidžabom – obaveza ili stvar ličnog izbora?

Hidžab je naziv za maramu koju nose žene islamske veroipovesti ali se u današnjem vremenu sve više taj naziv koristi za konzervativan život žena u islamu. Postoje nekoliko vrsta hidžaba koje se nose u zavisnosti od zemlje. Prema Kuranu hidžab je obavezan da se nosi u Iranu i indonežanskoj provinciji Aćeh… ali da li je hidžab obaveza samo za Iran i provinciju Aćeh… ne bismo rekli. 

U Turskoj žene nisu u obavezi da nose hidžab ali zašto onda žena predsednika Turske Erdogana nosi maramu na glavi? Kao što je već rečeno u Turskoj hidžab nije obavezan ali izgleda da žena turskog predsednika želi da nosi najverovatnije iz poštovanja prema veri i muškarcu sa kojim je u braku.

Naime, ljudi veroislamske veroispovesti su jako pobožni pa samim tim veoma poštuju običaje koji idu uz to. Samim tim i žene u islamu jako poštuju hidžab.

Medjutim, sve više Turkinja čini se ne nosi hidžab ali su uprkos tome izuzetno pristojno odevene. Odaju utisak da u današnjem svetu gde se nose majice sa dubokim dekolteom one ipak ostale verne svojoj tradiciji pristojnog odevanja i bez nošenja hidžaba.

Nekada su se udate žene pokrivale kako bi se sakrile od očiju drugih muškaraca, ali u današnje vreme se sve više devojčice i neudate devojke pokrivaju. Ali koji je razlog toga? Najverovatnije njihovi roditelji žele da one od najranijeg uzrasta shvate pravila i zakone koji su propisani Kuranom za žene.

Jedna od vodećih kompanija u proizvodnji sportske odeće Nike je pre nekoliko godina uvela opremu za kupanje za žene pod hidžabom. Čini se da je to bio pun pogodak za njih, ali pitanje koje se postavlja jeste kako one moraju da se kupaju pod hidžabom a muskarac ide samo u sortsu. 

Prema Kuranu hidžab štiti ženu od pogleda drugih muškaraca i u nekim zemljama žene idalje moraju da ga nose i ono što je još gore jeste da su one u lošijem položaju nego njihovi muževi.

Odaje se utisak da se njihova kulutra i vera još uvek nisu oslobodile od tog potcenjenog položaja žene.

Sve u svemu u većini islamskih zemalja hidžab nije obavezan medjutim neke žene ga nose, dok se u pojedinim manje razvijenim državama idalje smatra obaveznim. Koliko to daleko može da ide i sama sam se uverila kada sam pre nekoliko dana videla ženu kojoj se slošilo na aerodromu gde je bila sa svojim mužem. Ni u jednom trenutku nije želela ili nije smela da skine hidžab. Toliko daleko idu da ni kada je život u pitanju ne smeju da skinu hidžab. 

Ostaje nam nada da će hidžab prestati da bude obavezan u svim islamskim državama jer čini se žene pod hidžabom fizički  a neke možda i psihički ne osećaju dobro i slobodno onako kako bi svaka žena u 21. veku treblala da se oseća. Jaka i slobodna u svom telu.

AUTORKA: NATALIJA KOKANOVIĆ

partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri
partneri